Europa maakt kleine betaalbare auto’s onbetaalbaar
Renault en Stellantis trekken aan de alarmbel; Europa moet de regels voor kleine betaalbare auto’s hoogdringend versoepelen.
In een gezamenlijk interview in de Franse kwaliteitskrant Le Figaro doen Luca de Meo, CEO van Renault, en John Elkann, voorzitter van Stellantis, hun beklag over de EU. Volgens het duo wordt het door Europa steeds moeilijker om winst te maken op kleine auto’s. De regelgeving voor de auto-industrie, vooral op het vlak van uitstoot, elektrificatie en veiligheid, zijn vooral geënt op grote auto’s, en de kosten ervan wegen te zwaar door op kleinere betaalbare auto’s.
“Europese regels betekenen dat onze auto’s steeds complexer, steeds zwaarder en steeds duurder worden, en de meeste mensen kunnen ze simpelweg niet meer veroorloven”, zo zegt Luca de Meo in het interview.
LEES OOK: Belgische particulier koopt geen elektrische auto, dit is wat hij wel koopt
Volgens de twee moet Europa dringend werk maken van een aparte, minder complexe, regelgeving voor kleine auto’s. Zo niet, dan zal de kleine stadsauto stilaan verdwijnen in Europa en de productie mogelijk verhuizen naar andere regio’s.
Wat een gebrek aan creativiteit toch weer. Op een kleine auto kunnen ze inderdaad minder winst maken en daar wringt wellicht het schoentje. Met de komst van de Renault Twizzy dacht ik dat er in dat segment hele leuke stadsautotjes gingen volgen maar niets was minder waar. Ze verkopen natuurlijk veel liever grote zware SUV’s vol overbodige luxe waar ze veel winst kunnen op maken.
Het is de auto-industrie die kleine auto’s verwaarloosd heeft en voor zichzelf te duur heeft gemaakt. Door alles op dure en grote modellen te zetten hebben ze de productie-aantallen en daarbij horende schaalvoordelen van de productie van kleine auto’s verloren. Zoals Dira hierboven schrijft: met wat creativiteit komen (kwamen) ze er zeker uit.
het is de autoindustrie………?
is het niet zo dat wij onze neus ophalen voor alles wat klein en basic is en steeds hogere eisen stellen?
dacia bv bewijst met de spring(waarvan de volgende generatie veelbelovend lijkt) dat het WEL mogelijk is…
alleen ons ego ligt dwars met de vraag willen we daarin gezien worden?
de schuld op anderen steken lijkt wel een nationale sportom niet te moeten toegeven dat zelf mede oorzaak zijn…
vraag bij een dealer maar eens na hoeveel basis modellen hij verkoopt……..
De ´beslissingsnemers´ van Europa weten gewoon niet wat er leeft bij de gewone mens !
De Europese regeltjes gaan gewoonweg veel te ver en dan wordt zo´n kleine auto inderdaad veel te duur voor Jan met de pet zoals ik. Gevolg, mensen blijven met hun auto rijden (gemiddelde leeftijd gaat naar 20 jaar) wat een verkeerd effect heeft op het milieu dankzij Europa. Ik noem dat prutsers!
Klopt dvg. We hangen aan het infuus van altijd meer. Heb het voorrecht gehad om de jaren 60 te beleven: “Less is more!” weet je. Het kan verkeren…
Bron: Autogids
Mobiliteit / We rijden steeds langer (maar minder ver) met onze auto
GESCHREVEN DOOR KLAAS JANSSENS OP 16-12-2024
Hoewel de steeds strengere milieunormen en de fiscale gunsttarieven voor elektrische auto’s ontworpen zijn om ons zo snel mogelijk in een nieuwe wagen te krijgen, wacht de Belgische bestuurder zijn auto bijna 10 jaar vooraleer zich een andere aan te schaffen.
In België heeft de gemiddelde auto een leeftijd van bijna 10 jaar. Aangezien we momenteel 12.650 kilometer per jaar rijden (een cijfer dat blijft dalen sinds de coronapandemie), heeft die gemiddelde auto een 120.000 kilometer op de teller. Uit de studie van GIPA blijkt ook dat tweederde van de Belgische gezinnen over een eigen auto beschikt. Gemiddeld beschikken we evenwel over 1,4 wagens per gezin, een cijfer dat de jongste jaren blijft stijgen.
Beste Blackstar, graag feiten aub!