RIJTEST: Swyff I-Max

elektrische step SwyffWij gingen een maand op pad met de Swyff I-Max. Nee, geen stofzuiger, wel een elektrische step!

Samen met de elektrische fiets zijn de zogenaamde “voortbewegingstoestellen” sterk in opmars. Bij een voortbewegingstoestel denk je allicht aan een Segway of een hoverboard, maar het moet er niet persé zo lullig uitzien, je kan ook kiezen voor een elektrische step zoals deze van Swyff.

Rijden

Niet zomaar een step. Met z’n 350W motor en z’n 360 Wh li-ion batterij kan hij heel wat elektrische fietsen het vuur aan de schenen leggen. Legaal gezien mag hij dan maar 18 km/u halen, ik haalde makkelijk 25 km/u tot 30 km/u.

De I-Max is voorzien van voorvering, een zachte luchtband vooraan en een harde volle band achteraan. Dat zorgt voor de ideale balans tussen comfort en rijdynamiek. Met 105 cm is hij langer dan wat je zou verwachten, maar bij snelheden van 20 km/u heb je die wielbasis wel nodig voor enige stabiliteit.

elektrische step prijs

Sowieso moet je wel enige behendigheid aan de dag leggen om er mee op pad te gaan, waardoor hij eerder geschikt is voor een jonger publiek. Eens je het onder knie hebt, wordt het verleidelijk om er skateboard-toeren mee uit te halen, zoals van trapjes jumpen, over hindernissen springen, etc.

Rijbereik

Je krijgt de accu eigenlijk bijna niet leeg. De theoretische range bedraagt dan ook 25 km en dat haal je zonder problemen, ook in stand 5 bij hoge snelheden.

Het mooie is bovendien dat wanneer het infoscherm aangeeft dat de accu leeg is, dat je nog 3 à 4 kilometer verder kan rijden aan verminderde kracht.

Rijbereik elektrische step

Laden gebeurt via een meegeleverde adapter die veel weg heeft van een laptop lader. Supersnel gaat het niet, je moet rekenen op een viertal uur vooraleer de accu vol is.

Op de trein

Je kan deze elektrische step volledig opvouwen, waardoor je hem gemakkelijk kan meenemen op de trein of de bus.

Step opvouwen

Z’n ultieme voordeel ten opzichte van een fiets ligt dan ook in z’n compactheid. Je kan gemakkelijk switchen tussen verschillende vormen van vervoer. Je rijdt met de auto ergens heen, haalt de step uit de koffer voor een rit naar het station, step op de trein, van de halte naar een meeting. En dit alles zonder dat je je broek moet verslijten op een vervelend fietszadel. Je hoort het, ik ben fan.

Afwerking

De I-Max is van chinese makelij, maar dat staat al lang niet meer symbool voor “rommel”.

Swyff I-Max achterwiel

Deze elektrische step voelt zeer robuust aan en hij is mooi afgewerkt. De wielen, de schrijfrem en de snelsluiters deden perfect hun job tijdens onze test.

Minpunten

Zijn er dan geen nadelen aan deze elektrische step? Toch wel. Hem vergrendelen aan een paal bijvoorbeeld is geen evidentie.

Verder mag je hem niet meenemen op het vliegtuig, wat jammer is, want op citytrip komt de I-Max écht tot z’n recht.

elektrische step kopen

En dan misschien nog de kost. Met een prijs van 999€ is het een investering waar je toch twee keer over moet nadenken.

Conclusie

De Swyff I-Max is in de stad een compact, snel en degelijk alternatief voor een elektrische fiets. Doordat hij opbouwbaar is kan je hem gemakkelijk meenemen op de bus of de trein.

Z’n kleine wieltjes zorgen voor een minder stabiele rijdynamiek, waardoor je wel wat behendigheid aan boord moet leggen.

Met 25 km legt hij meer rijbereik voor dan je (vermoedelijk) ooit zal nodig hebben.

Concreet

+ Groot rijbereik (+25 km)
+ Compact
+ Snel

– Stabiliteit bij hoge snelheden

Specificaties

  • Vermogen: 350W
  • Accucapaciteit: 360 Wh
  • Wielen: 8 inch
  • Top: 25 à 30 km/u
  • Prijs: 999€