Elektrische moto’s vrijgesteld van rijbelasting vanaf 2019

elektrische moto belasting vlaanderen

De Vlaamse regering heeft beslist om de belasting op inverkeerstelling af te schaffen voor elektrische motorfietsen. De maatregel start in 2019.

Na zero-emissie auto’s in 2016 en elektrische bestelwagens in 2017, heeft de Vlaamse regering nu beslist om ook alle verkeersbelastingen op elektrische motorfietsen af te schaffen.

Elektrische motorfietsen waren al vrijgesteld van de jaarlijkse verkeersbelasting, maar de BIV was nog altijd verschuldigd. De BIV, voluit belasting op inverkeerstelling, is een taks die verschuldigd is wanneer je een voertuig voor het eerst (nieuw) of opnieuw (tweedehands) inschrijft. Voor nieuwe elektrische motorfietsen bedraagt de BIV momenteel 61,5€. Voor elektrische moto’s die in Vlaanderen ingeschreven worden, zal dit bedrag dus naar 0€ herleid worden vanaf 2019.

Het is niet de eerste maatregel die de Vlaamse overheid neemt om de zero-emissie motorfietsen te stimuleren. Sinds april 2018 geeft Vlaanderen namelijk ook al een premie tot 1.500€ bij de aankoop van een nieuwe elektrische motorfiets. Hier vind je een overzicht van alle mogelijke subsidies, en hier vind je een lijst van alle merken die elektrische moto’s in het gamma hebben.