VIDEO: Benzine of elektrische grasmaaier. Welke is efficiënter?

 

Het is zaterdag! Tijd om het gras af te rijden. Dat moet ook Robert van Fully Charged gedacht hebben. In bovenstaande video vergelijkt hij een grasmachine op benzine met een elektrische grasmaaier.

Hayter vs. Bosch

De benzineslurper is een redelijk oude Hayter Motif 53 en de elektrische grasmachine is een Bosch GRA 53 voor professionelen.

Het opzet is om te kijken hoe lang de twee machines kunnen maaien met dezelfde hoeveelheid energie.

56 milliliter benzine

De elektrische grasmaaier beschikt over twee 6 Ah – 36V batterijen die samen 0,42 kWh accucapaciteit hebben. Eén liter benzine heeft 7,4 kWh energie waaruit we kunnen berekenen dat 56 milliliter benzine correspondeert met 0,42 kWh.

Robert doet dus 56 milliliter benzine in de Hayter en kijkt vervolgens hoe lang hij daarmee kan maaien. Na exact 7 minuten en 23 seconden houdt de machine het voor bekeken.

Batterijen in 20 minuten volgeladen

Vervolgens probeert hij hetzelfde met de elektrische Bosch GRA 53. Na 50 minuten gras afrijden hebben de batterijen nog 50% over! En na slechts 10 minuten laden zijn de accu’s weer helemaal vol en kan hij het werk verder zetten. Wanneer de batterijen volledig leeg zijn zou het ongeveer 20 minuten duren om vol te laden.

De elektrische Bosch grasmaaier is dus overduidelijk efficiënter dan z’n benzinebroertje!