Elektrische fiets verzekering: verplicht of niet?

verzekering elektrische fiets verplicht

De wetgeving omtrent elektrische fietsen begint zich stilaan te sluiten. Nu heel wat e-bikes een nummerplaat nodig hebben, komt ook een extra verzekering voor sommige e-fietsen om de hoek loeren.

De verzekeringsplicht hangt af van het soort elektrische fiets:

1. Pedelec: familiale verzekering volstaat

De pedelec is een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 km/u en maximaal 250 W vermogen. Voor deze fiets is een verzekering niet verplicht. De familiale verzekering (BA privé leven), die overigens ook niet verplicht is in België, is voldoende. Het is wel aangeraden om je verzekeraar in te lichten over het feit dat je een elektrische fiets hebt.

2. Gemotoriseerde fiets: BA-bromfiets verplicht

Een gemotoriseerde fiets is een pedelec die ook autonoom kan rijden, zonder trapondersteuning dus. De maximale snelheid is 25 km/u en het maximaal toegelaten vermogen 1000 W. Voor dit voertuig is een BA-bromfiets verzekering verplicht. Sommige maatschappijen bieden ook speciale “fietsverzekeringen” aan die evenwaardig zijn aan de BA-bromfiets.

3. Speed pedelec: BA-bromfiets soms verplicht

Speed pedelecs zijn elektrische fietsen met trapondersteuning tot 45 km/u, en ze hebben een maximaal vermogen van 4000 W. Sommige modellen geven ook ondersteuning zonder te trappen.

De speed pedelecs met enkel trapondersteuning hebben geen aparte verzekering nodig. Een familiale volstaat.

De speed pedelecs die autonoom kunnen rijden hebben wel een BA-bromfiets nodig. Ook hiervoor hebben sommige verzekeraars al een speciale fietsverzekering ontwikkeld die evenwaardig is.

Foto: persfoto Stromer