Is een nummerplaat verplicht voor elektrische fietsen?

nummerplaat-elektrische-fiets-verplicht

Heel wat elektrische fietsen moeten verplicht ingeschreven worden bij de DIV, én van een nummerplaat voorzien worden. Lees hieronder hoe het juist zit.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten elektrische fietsen:

1. Pedelec: geen nummerplaat

Om te beginnnen hebben we de “fiets met elektrische hulpmotor”, ook wel gewone elektrische fiets of gewone pedelec genoemd.

Deze fiets geeft enkel trapondersteuning wanneer er getrapt wordt, hij mag maximaal 250 W vermogen hebben en hij stopt de trapondersteuning bij 25 km/u. De wetgeving beschouwt dit voertuig als een gewone fiets en er is dus geen nummerplaat nodig. Verder is er ook geen helm verplicht, geen rijbewijs, geen minimale leeftijd, geen certificaat van overeenstemming (COC) en geen inschrijving nodig.

2. Gemotoriseerde fiets: geen nummerplaat

De gemotoriseerde fiets is in feite een pedelec die ook ondersteuning kan geven zonder te trappen. Het hoofddoel is wel trapondersteuning, maar je kan de fiets in feite ook gebruiken als een brommertje, door gewoon gas te geven. De topsnelheid mag maximaal 25 km/u zijn en zijn vermogen maximaal 1000 W.

Ook de gemotoriseerd fiets moet geen nummerplaat hebben, moet niet ingeschreven worden, je hebt er geen rijbewijs voor nodig en er is geen helmverplichting. De fiets heeft wel een certificaat van overeenstemming (COC) nodig. De minimale leeftijd voor dit voertuig is 16 jaar.

3. Speed Pedelec: nummerplaat verplicht

Een speed pedelec, ook wel krachtige of snelle elektrische fiets genoemd, biedt trapondersteuning tot maximaal 45 km/u. Zijn vermogen is maximaal 4000 W en sommige modellen rijden ook zonder te trappen.

Voor een speed pedelec is een nummerplaat verplicht. Het gaat om een “bromfiets klasse P” plaat, die begint met de letters “S-P” en 10 cm op 12 cm meet.

Verder is ook een fietshelm of bromfietshelm verplicht, je moet een rijbewijs (AM of B) hebben, minimaal 16 jaar zijn, je moet hem inschrijven bij de DIV en de fiets heeft een certificaat van overeenstemming (COC) nodig.

Als de speed pedelec enkel trapondersteuning geeft, is een fietsverzekering strikt genomen niet verplicht. Kan je de speed pedelec “als brommertje gebruiken”, m.a.w. gas geven zonder trappen, dan is de fietsverzekering wel verplicht.

Samengevat

 Pedelece-bike
(25 km/u)
Speed
Pedelec
Vermogen≤ 250 W≤ 1000 W≤ 4000 W
Maximale
Snelheid
≤ 25 km/u≤ 25 km/u≤ 45 km/u
Minimale
Leeftijd
Nee16 jaar16 jaar
HelmplichtNeeNeeBromfiets-
of
fietshelm
RijbewijsNeeNeeAM of B
InschrijvingNeeNeeVerplicht
NummerplaatNeeNeeVerplicht
COCNeeJaJa
Toepassing
Verkeersregels
FietsFietsBromfiets
Verordening
168/2013
NAL1e-AL1e-B

Foto: persfoto Gazelle