ONDERZOCHT: Elektrische auto bijna even goedkoop als dieselwagen

elektrische wagen kost per km

Uit een VUB studie blijkt dat een elektrische auto vanaf januari slechts 10% duurder is per km dan een vergelijkbare diesel.

Momenteel zijn elektrische auto’s in aankoop ongeveer anderhalf tot twee keer zo duur als een vergelijkbare dieselwagen. Je moet echter naar de totale kost kijken en daaruit de kost per km berekenen. Onder andere onderhoud en verbruik (elektriciteit) zijn immers veel goedkoper bij elektrische auto’s.

De VUB ging er voor z’n studie van uit dat een wagen 8 jaar meegaat en 15.000 km per jaar aflegt. In een dergelijk scenario kost een 100% elektrische auto 35 eurocent per km. Dat is 30% meer dan een dieselwagen. Die kost slechts 27 cent per km.

LEES OOK: Hoeveel kost om thuis je elektrische auto op te laden? 

Vanaf januari 2016 kan je in Vlaanderen echter een subsidie van 5.000€ krijgen bij de aanschaf van een elektro-auto. Vanaf dan kost een puur elektrische wagen slechts 30 eurocent per km waardoor het verschil met een diesel zakt naar 10%.

Volgens VUB onderzoeker Maarten Messagie is het ook belangrijk om naar het duurzaamheidsaspect te kijken. Over de hele levensloop stoot een elektrische wagen vier keer minder CO2 uit dan een vergelijkbare dieselauto en dat komt de klimaatopwarming ten goede.

OOK INTERESSANT: Overzicht van alle subsidies voor een elektrische wagen

Bron: VRT nieuws