Tommelein wil 20.000€ boete voor wie zonnepanelen niet aangeeft

Vlaams minister van energie Bart Tommelein is het beu dat heel wat mensen hunnen zonnepanelen niet aangeven. Om die “energiefraude” tegen te gaan roept hij een boetesysteem in het leven.

In Vlaanderen is het verplicht om zonnepanelen aan te geven bij de netbeheerder. Aangezien er tegenwoordig geen subsidies meer zijn, én omdat zonnepaneel-eigenaars sinds 1 juli 2015 het prosumententarief moeten betalen, zijn er steeds minder mensen die een aangifte doen.

Uit dit artikel blijkt dat maar de helft van de zonnepaneelinstallaties wordt aangegeven. Op die manier loopt de overheid belastingen mis en Vlaams minister van energie Bart Tommelein wil paal en perk stellen aan deze energiefraude.

Eerst zal er een informatiecampagne komen om mensen er van bewust te maken dat ze hun zonnepanelen wel degelijk moeten aangeven. Nadien worden boetes ingevoerd van 150€ tot 20.000€. Op 1 april 2017 zal het decreet ingaan maar er zal pas effectief beboet worden vanaf 1 juni 2017. Tot dan zit je dus nog gerust met je niet-aangegeven zonnepanelen.

LEES OOK: Thuis elektrisch tanken 25% duurder door Turteltaks en andere lasten

Onterecht uitbetaalde certificaten of niet betaalde prosumententarieven zullen in het kader van dit plan ook gevorderd worden. De boetes zullen terechtkomen in het Energiefonds. Dat fonds, waar ook de Turteltaks in terecht komt, moet zorgen voor het wegwerken van de schulden die gecreëerd werden door oversubsidiëring van zonnepanelen.

De enige legale manier om momenteel aan het prosumententarief te ontsnappen is je woning afkoppelen van het net. De netbeheerders staan dit toe maar het is technisch en vooral financieel gezien gemakkelijker gezegd dan gedaan.