Deze 11 elektrische wagens komen naar autosalon van Genève

elektrische auto Geneva 2019

Van 7 tot 17 maart 2019 opent het autosalon van Genève opnieuw z’n deuren. We geven een overzicht van alle nieuwe elektrische wagens die je er zal kunnen bewonderen.

Productiewagens

1. Polestar 2

Polestar – Volvo’s performance afdeling die tegenwoordig 100% inzet op elektrificering –  zal in Genève de Polestar 2 tonen. Het is een volledig elektrische auto met 450 kilometer theoretisch rijbereik, 400 pk en een “fastback” design. De prijs moet in lijn liggen met wat Tesla vraagt voor z’n Model 3. Of Volvo daarmee de beloofde 35.000$ bedoelt, of het effectieve prijskaartje van 58.800€ is niet duidelijk.

De Polestar 2 (teaser-foto boven dit artikel) krijgt al vóór het autosalon van Genève z’n onthulling, namelijk op 27 februari, op een event dat via internet gelivestreamd wordt.

Het is niet bekend of het in Genève nog over een prototype gaat, of over een productieversie. Feit is dat de getoonde auto dicht bij het seriemodel zal moeten aanleunen, want de productie gaat al van start begin 2020.

Concepts

Wie gehoopt had om in Genève heel wat nieuwe elektrische productiewagens te gaan bekijken, is er aan voor de moeite. Het wordt immers opnieuw een concept-festijn met een resem aan elektrische creaties die ten vroegste in 2021 onze straten komen sieren. Het magische jaar 2020 is nu immers echt wel te dicht bij, en het feit dat de nieuwe Europese uitstootnormen pas in voege gaan vanaf 2021, zorgt ook voor het vooruitschuiven van de streefdata. De elektro-concepts dus:

1. Audi Q4 e-tron

Audi Q4 e-tron Geneva 2019

Audi Q4 e-tron.

Er is al flink wat af-ge-e-trond bij Audi. Zo hadden we eerder al de A3 e-tron, de Q7 e-tron en de A6L e-tron, alledrie hybride productiewagens. Verder de R8 e-tron, een elektrische supercar. Maar vergeet ook niet de driehonderdzevenentwintig A-x (vul zelf een cijfer in) Quattro Allroad “2030-proof” concept e-trons.

Het voorgaande doet vermoeden dat Audi op het elektrische front sterk bezig is, maar het merk heeft tot op vandaag nog geen enkele volledig elektrische auto geleverd.

Daar komt wel verandering in. De über e-tron is namelijk dé e-tron, een elektrische SUV die vanaf april gewoon leverbaar is. Dan hebben we ook de e-tron GT, een carrosserie-variant.

Ben je nog mee? Goed, want we zijn nog niet uit-ge-e-trond. In Genève zal Audi immers de baby-e-tron onthullen, een kleinere elektrische SUV die als Q4 e-tron zal gecommercialiseerd worden. Wij verwachten de eerste leveringen ten vroegste midden 2021.

2. Aston Martin Lagonda

Aston Martin SUV

Na Bentley en Rolls Royce, wil ook Aston Martin een mastodontische SUV.

De Aston Martin Lagonda is competitie voor de Rolls Royce Cullinan en de Bentley Bentayga. Een gigantische SUV die goed in de markt zal liggen bij sjeiks en voetbalvrouwen. Voor de gelegenheid wordt de Lagonda concept voorzien van een elektrische aandrijving, al maakt de productieversie meer kans op een hybride-motor. Tegen 2021 moet deze auto in de showrooms staan.

3. GFC Kangaroo

Giugiaro Kangaroo Geneve 2019

En nog een mysterieuze elektro-SUV.

GFC is een nieuw autobedrijf dat in 2015 opgericht werd, o.a. door de bekende Italiaanse ontwerper Giorgetto Giugiaro. GFC brengt de Kangaroo concept naar Genève, een elektrische super-SUV…

4. Skoda Vision iV

Skoda Vision iV electric car Geneva 2019

Skoda Vision iV.

De Tsjechen laten ons nogmaals proeven van hun elektrische toekomst. Ditmaal met de Vision iV, een elektrische – wat had je gedacht – SUV.

5. Pininfarina Battista

Pininfarina Battista

Pininfarina Battista: elektrische hypercar met 1900 pk.

Met een prijskaartje van dik €2 miljoen wordt deze elektrische hypercar allicht niet je volgende bedrijfswagen. Dat hebben ze bij Pininfarina ook wel door, vandaar zullen ze maar 150 stuks produceren.

De Battista krijgt 1.900 pk en gaat van 0 tot 100 in minder dan 2 seconden. Z’n top bereikt hij bij 400 km/u. Gelukkige kopers mogen hun levering verwachten in 2021.

6. Mercedes EQV

Mercedes V-Klasse

De Mercedes V-Klasse krijgt een elektrische “EQV” variant.

Bij Mercedes maakt de EQV concept z’n opwachting. Het is een volledig elektrische versie van het V-Klasse minibusje. Productie volgt in 2021.

7. Kia Stinger EV

Electric Kia Geneva 2019

Ook bij Kia hebben ze een elektrische concept klaar.

Volgens geruchten zal de Kia-persconferentie draaien rond een elektrische conceptversie met de dimensies van hun Stinger sportsedan. Of het hier gaat om een ingenieursprojectje-van-na-de-uren, of een toekomstige productie-auto, is koffiedik kijken.

8. Volkswagen ID Beach Buggy

VW ID Buggy

Als we tijdens de persconferentie met z’n allen “just take my money” sms’en naar de Volkswagen-CEO, is er een waterkansje dat deze e-buggy in productie gaat.

Bij Volkswagen komt een elektrische strandbuggy de show stelen. De productiekansen zijn ongeveer even groot als de slaagkansen van een dieselgate software-fix. Maar in 2021 rolt wel de I.D. Neo van de band, en daar kijken we naar uit!

9. Mitsubishi Engelberg Tourer

Mitsubishi Engelberg Tourer

Mitsubishi Engelberg Tourer: voorbode van de volgende Outlander.

Bij Mitsubishi zijn al talloze concept-SUV’s de revue gepasseerd, en daar kan duidelijk nog eentje bij. Deze Engelberg Tourer is een voorbode van de volgende Outlander. En zoals elke zichzelf respecterende concept is dit een volledig elektrisch voertuig.

10. Honda Urvan EV

Honda Urvan EV Geneva 2019

Voor hij in productie mag, wordt er nog flink geschaafd aan Honda’s Urban EV.

Honda brengt een iteratie mee van z’n “Urban EV”, een elektrische stadswagen die eerder al werd voorgesteld. Later in 2019 zal de productieversie onthuld worden.