Auto huren in Spanje? Vermijd Goldcar!

auto huren Spanje Goldcar

Begin deze maand zat ik een paar dagen in Ibiza. Om het eiland te verkennen had ik nogal nonchalant een huurauto gereserveerd bij Goldcar. Ik had weinig tijd of zin om te vergelijken en Goldcar leek me een betrouwbare partij aangezien je ze in Spanje overal ziet opduiken.

Super “Relax”

Ik koos de economy wagen, een Ford Fiesta, voor 3 dagen. Op vakantie maak ik me liever geen zorgen dus boekte ik de duurste “Super Relax” verzekering om me te beschermen tegen de parkeervaardigheden van de gemiddelde Spanjaard. Bovendien zou ik hiermee geen waarborg moeten geven.

Goldcar Ibiza 3 dagen Ford Fiesta

Dit alles kostte me 128,65€ of 43€ per dag. Niet goedkoop maar het leek me best aanvaardbaar gezien de omniumverzekering.

Benzinewaarborg

Toen ik de wagen ging ophalen bij Goldcar Ibiza zei de medewerker: “We zullen wel 80€ van je kredietkaart moeten halen voor de benzine. Wanneer je de wagen vol inlevert, storten we dat terug”. Ik dacht dat de Super Relax formule me hiervan zou besparen… niet dus. Ik haat het om m’n kredietkaart te geven maar op vakantie ben je wat meegaander.

De wagen die ik meekreeg was slechts 3 maanden oud en onberispelijk. Tot daar het goede nieuws.

Verborgen “logistic fee”

Voor ik de huurauto inleverde ging ik nog even langs de carwash en de pomp om de Fiesta vol te tanken. Toen ik de sleutels overhandigde in de Goldcar shop vond ik het bizar dat ze de tank niet kwamen checken. Ik vroeg wanneer m’n 80€ waarborg zou teruggestort worden en de man antwoordde “binnen de 24 uur”.

Twee dagen later stelde ik vast dat ik slechts 57€ terugkreeg. Zonder enige sms, email of andere notificatie hadden ze me dus 23€ aangerekend voor iets onbekend.

Ik belde onmiddellijk naar Goldcar voor uitleg. “Ha meneer, het gaat om een “logistic fee” om te checken of de tank vol is.”, zei de dame aan de telefoon. “Mevrouw, het duurt één minuut om de sleutel om te draaien en het brandstofmetertje tot het maximum te zien stijgen. Sinds wanneer bedraagt het uurloon in Spanje 1.000€? Trouwens, er werd me niets verteld over een logistic fee en je collega heeft me verzekerd dat ik m’n 80€ terug zou krijgen als ik de wagen vol zou inleveren.”, antwoordde ik. “Meneer, je moet de voorwaarden nalezen, dit bedrag staat daar ergens vermeld.”, vervolgde ze. “Knap werk om extra kosten te verbergen in de voorwaarden. Ik heb ten andere geen tijd om 7 pagina’s kleine lettertjes door te nemen, gelieve me een screenshot te sturen van die bewuste passage.”

Kleine lettertjes…

Twee uur later kreeg ik onderstaande email waarin ze hetzelfde vertelt in andere woorden. De 23€ vond ik terug in een omvangrijke tabel waar ze naar linkte. Hier kon ik dus weinig tegen beginnen maar dit soort verborgen kosten baarde me zorgen over andere mogelijke lijken die uit de kast zouden vallen. Ik begon te googlen naar Goldcar recensies en stelde vast dat het bedrijf barslechte reviews heeft in heel Europa. Goldcar Ibiza in het bijzonder scoort 1,7 op 5 sterren in Google Reviews… had ik dat maar eerder nagekeken!

Goldcar Ibiza email

“Ga je nu zagen over 23€, Didier?”. Het gaat hem niet over het bedrag maar wel over wat ze zo nog allemaal kunnen doen. Verborgen kosten aanrekenen blijkt bij Goldcar eerder de regel dan de uitzondering. Aangezien de bedragen vaak vermeld staan in de “terms & conditions” zijn ze juridisch ingedekt maar het getuigt niet van een goede customer service. Als je een goede klantrelatie wil opbouwen moet je van in het begin duidelijk zijn over de kosten en Goldcar doet vooral z’n best om dat niet te doen.

Goldcar review

Goldcar Ibiza score op Google Reviews: 1,7 op 5.

Als ze moeilijk doen over het nakijken van een benzinetank, dan wil ik niet weten welke truken ze uit hun hoed toveren wanneer je iets serieus voor hebt, ook al is het met de “Super Relax” omniumverzekering.

In de recensies lees je overigens ook vaak klachten over “special cleaning fees” van 300€ die tot een maand na de huurperiode van de kredietkaart worden gehaald. Om dat te vermijden heb ik alvast m’n Visa laten blokkeren…

Goldcar buiten Spanje

Buiten Spanje heb ik geen persoonlijke ervaring met Goldcar maar de online recensies laten weinig aan de verbeelding over. Goldcar Rome bijvoorbeeld scoort 2,2 op 5 in Google Reviews, Goldcar Marseille 2 op 5 en Goldcar Lissabon slechts 1,6.

Met andere woorden, ga je deze zomer op reis naar het zuiden en wil je een auto huren, doe het vooral niet bij Goldcar!

Het bedrijf heeft recent ook een kantoor geopend dichter bij huis, namelijk in Amsterdam. Hopelijk passen ze daar niet dezelfde praktijken toe…