Powerwall 2: Vijf verschillen t.o.v. vorige Tesla thuisbatterij

Tesla Powerwall 2

Vorige week heeft Tesla de Powerwall 2 voorgesteld. Deze komt er 17 maanden na de voorstelling van de eerste thuisbatterij, in april 2015. Wat is er ondertussen veranderd aan Tesla’s “home battery”?

1. Dubbel zoveel capaciteit

De vorige Powerwall beschikte over 7 kWh. Voor de meeste gezinnen is dat niet voldoende om de dag door te komen.

De Powerwall 2 beschikt met 14 kWh, waarvan 13,5 bruikbaar, over dubbel zoveel accucapaciteit. Volgens de VREG verbruikt een gemiddeld gezin 3.500 kWh per jaar, ofwel 9,6 kWh per dag. De Powerwall 2 kan een gezin dus onafhankelijk maken van het net (indien hun zonnepanelen voldoende stroom produceren).

2. Compacter

Tesla CEO Elon Musk is trots op het feit dat de Powerwall weinig plaats inneemt. Hij heeft immers een platte vorm en je kan hem gewoon aan de muur hangen.

Dit is nog verbeterd met de nieuwe thuisaccu. De vorige Powerwall was immers 18 cm dik terwijl de nieuwe maar 14 cm uitsteekt. Ook in de hoogte (-18 cm) en de breedte (-12 cm) is de Powerwall 2 gekrompen.

3. Ingebouwde inverter

De Powerwall 2 komt met een ingebouwde inverter. Hierdoor kan heel wat geld bespaard worden bij de installatie.

Tesla-thuisbatterij

Eneco installeerde de vorige Powerwall voor 6.000€ à 7.000€. Op de Tesla Benelux website staat dat een geïnstalleerde Powerwall 2 ongeveer 7.200€ zal kosten. De nieuwe thuisbatterij biedt dus meer capaciteit voor ongeveer hetzelfde geld.

4. Goedkoper per kWh

De vorige Powerwall kostte, volledig geïnstalleerd, 940€ per kWh bruikbare accucapaciteit (6.000€ / 6,4 kWh). De nieuwe doet het met 530€ een pak beter! (7.200€ / 13,5 kWh).

5. Zwaarder

Meer accucapaciteit gaat logischerwijs gepaard met meer gewicht, maar niet evenredig blijkbaar, dankzij verbeterde batterijtechnologie.

De vorige Powerwall woog 100 kg. De nieuwe is slechts 20 kg aangekomen en zet dus 120 kg op de weegschaal. Lees hier alle specificaties.