Laad je EV niet op met verlengkabel

Naar aanleiding van m’n rijtest met de BMW C Evolution ben ik op de vingers getikt door Thomas Devreeze van Stagobel. Stagobel verdeelt de Mennekes laadkabel die meegeleverd wordt met de C Evolution.

In onderstaande foto laad ik de elektrische scooter op via een verlengkabel wat volgens Stagobel niet koosjer is. Ik wist wel dat het gebruik van huis-tuin-en-keuken materiaal voor het laden van EV’s niet volgens de regels van de kunst is maar ik was me niet helemaal bewust van de details. Vooral qua brandveiligheid ontstaan er met een verlengkabel gevaarlijke situaties.

BMW C Evolution laden

Een elektrisch voertuig laden met een verlengkabel kan tot brandgevaar leiden…

Kleinere sectie

Veel verlengkabels hebben een sectie van 1,5 mm2 terwijl een stopcontact standaard met 2,5 mm2 bekabeld is. Hierdoor ontstaat brandgevaar.

Temperatuurmeting valt weg

Huidhoudelijke stopcontacten zijn niet ontworpen voor langdurige belasting zoals het laden van elektrische voertuigen. Om te voorkomen dat het stopcontact oververhit, wordt de temperatuur in de stekker gemeten door de Mennekes laadkabel. Wanneer men laadt met een verlengkabel meet men enkel de temperatuur aan de verlengkabel. Daardoor kan er toch oververhitting plaatsvinden aan het stopcontact.

Hoewel ik de laadsituaties vooral had opgesteld om leuke foto’s te nemen, kan ik beter niet meer het slechte voorbeeld geven in de toekomst 🙂