Google gaat in 2016 autonome taxi’s inzetten

Google auto

In 2016 gaat Google een taxidienst opzetten met z’n autonome wagens. Zo kan het bedrijf eindelijk geld verdienen aan een project waar het jarenlang in geïnvesteerd heeft.

Google werkt al een hele tijd aan zelfrijdende auto’s. De beelden van een Prius met allerlei sensoren en van het schattige Google wagentje zijn ondertussen op ons netvlies gebrand.

Maar Google wil geen autonome wagens verkopen, het wil ze uitlenen. Uit een Bloomberg rapport van gisteren (16 december) blijkt dat Google in 2016 een taxibedrijf gaat oprichten met z’n wagens.

Op die manier zou Google eindelijk geld kunnen verdienen aan een jarenlange investering in zelfrijdende auto’s.

Prius zelfrijdende auto

Volgens de anonieme Bloomberg bron zijn San Francisco en Austin logische plekken om de eerste Google auto’s in te zetten, aangezien ze daar reeds getest worden en de wagens het terrein kennen. Allicht zullen de autonome wagens in een eerste fase gebruikt worden op “gemakkelijke locaties”, waar de auto minder snel in de war kan zijn dus, zoals universiteitscampussen, legerbasissen of kantoorparken.

Concurrentie voor Uber

Met deze strategische zet vormt Google rechtstreekse competitie voor Uber, een bedrijf waar Google zelf $258 miljoen in geïnvesteerd heeft.

LEES OOK: Apple brengt elektrische auto op de markt in 2020

Uber biedt wereldwijd taxidiensten aan en wil z’n chauffeurs zo snel mogelijk vervangen door computers. Uber heeft al gezegd dat als Tesla morgen volledig zelfrijdende wagens verkoopt, dat het ze allemaal opkoopt.

Verder werd begin 2015 in samenwerking met de Carnegie Mellon universiteit het Uber Advanced Technologies Center opgericht. Daar werkt Uber hard om z’n eigen zelfrijdende auto te ontwikkelen.

Foto credits: Google. Bron: Bloomberg