Faraday Future gaat Tesla achterna met investering van 1 miljard $

Faraday Future

Faraday Future (FF) is een Amerikaanse startup die in 2017 z’n eerste elektrische auto op de markt wil brengen. FF kondigt nu een investering aan van 1 miljard dollar voor een nieuwe fabriek.

Nieuwe EV-startups ontgaan me gewoonlijk. In 99% van de gevallen gaat het om goede bedoelingen maar weinig kans tot slagen. Faraday Future is echter een naam om te onthouden.

Waarom?

Ten eerste, hun Senior Vice President is Nick Sampson, een ex-Tesla directeur die nauw betrokken was bij de ontwikkeling van de Model S. Ten tweede wordt FF gefinancierd door Jia Yueting, een Chinese miljardair die oprichter is van de megapopulaire videowebsite LeTV. Bovendien heeft FF reeds 400 werknemers op de loonlijst.

Eerste elektrische auto in 2017

FF wil z’n eerste 100% elektrische auto in 2017 introduceren maar het bedrijf wil ook gerelateerde producten en diensten op de markt brengen. Dat kan gaan van carsharing formules, apps en content voor in de auto tot technologie voor zelfrijdende wagens.

Faraday Future designers

De FF designers zijn volop in de weer om hun eerste auto klaar te krijgen.

Nu kondigt FF een investering aan van 1 miljard dollar om een fabriek te bouwen. Voor de locatie zijn er blijkbaar vier Amerikaanse staten in de running; Californië, Nevada, Georgia en Louisiana.

Waar komt de FF fabriek?

De kans is volgens mij groot dat het Californië of Nevada wordt. Faraday heeft immers z’n hoofdkantoor in Californië (in Gardena, Los Angeles). Bovendien wonen heel wat ervaren ingenieurs en arbeiders in Californië en als de productiefaciliteit dichtbij is zal het wat makkelijker zijn om die af te snoepen van de Tesla’s en de Apple’s.

LEES OOK: Apple brengt elektrische auto op de markt in 2020

Dit verhaal klinkt allicht bekend in de oren. In 2014 had Tesla immers ook verschillende staten in de running voor de bouw van de Gigafactory waar het z’n batterijen gaat produceren. Voor de Gigafactory is het uiteindelijk Nevada geworden, deels omwille van de subsidies maar ook grotendeels omwille van z’n ligging naast Californië en omwille van het beschikbare talent.

Faraday Future belooft om één van de komende weken z’n finale keuze bekend te maken.