Toyota Tesla samenwerking is officieel beëindigd

Toyota Tesla samenwerking einde

Een Toyota Mirai aan het waterstofstation in Zaventem.

Na Mercedes trekt nu ook Toyota de stekker uit de samenwerking met Tesla.

Toen Tesla 7 jaar geleden in de startup fase zat investeerden zowel Toyota als Daimler in het bedrijf. Daimler kreeg in ruil technologie voor z’n eerste generatie elektrische Smart en B-Klasse. Toyota op zijn beurt kreeg hulp van Tesla bij de ontwikkeling van een elektrische RAV4 waarvan 2.500 stuks verkocht werden.

Koers op recordhoogte

De samenwerking met Daimler liep al op z’n einde in oktober 2014, toen de Duitsers hun laatste Tesla aandelen verkochten. Uit een gesprek van een Toyota woordvoerder met Bloomberg blijkt dat de Japanners nu hetzelfde gedaan hebben.

LEES OOK: Tesla en Mobileye beëindigen Autopilot samenwerking

Toyota had in juli 2016 nog een belang van 1,43% in Tesla. De Japanners verkopen hun laatste aandelen op een goed moment want de Tesla koers staat met 339$ op een recordhoogte. In 2010 noteerde het aandeel voor amper 19$.

Eigen EV-ontwikkeling

De voorbije jaren heeft Toyota vooral ingezet op waterstoftechnologie, met matig succes. Door een gebrek aan waterstofstations, en de hoge aankoopprijs van z’n Mirai waterstofauto, komt de ontwikkeling maar traag van de grond.

Eind 2016 kondigde Toyota dan ook aan dat het een apart bedrijfje opgericht heeft dat zich gaat bezighouden met de ontwikkeling van volledig elektrische wagens. Wanneer er uit dat initiatief een productierijpe EV moet voortkomen is niet bekend.