Tesla Model 3 wordt VOLLEDIG autonoom. S/X krijgen al nodige hardware.

tesla-autopilot-hardware
De stoom is van de ketel. Na veel hype en anticipatie, heeft Tesla afgelopen nacht om 2 uur een grote aankondiging gedaan.

Het grote nieuws is dat alle Tesla’s die vanaf nu van de band rollen, de Model S en X dus, gloednieuwe hardware ingebouwd krijgen die hen in de toekomst volledig zelfrijdend (“level 5”) zal maken. In de toekomst, als in, wanneer de nodige software op punt staat. Wanneer de software klaar is, zal die via internet op de Tesla wagens geïnstalleerd worden.

VIDEO: Zo voelt semi-autonoom rijden in Mercedes E-Klasse

40 keer krachtiger

Ook de “betaalbareModel 3, die eind 2017 in productie gaat, zal deze hardware krijgen waardoor hij eveneens volledig zelfrijdend zal worden.

tesla-autopilot-camera-zijkant

Bekijk hier waar al die Autopilot camera’s zitten.

De nieuwe hardware bevat 8 camera’s die een beeld van 360° geven en die tot 250 meter ver kunnen kijken. Verder wordt de Tesla Autopilot hardware uitgerust met 12 vernieuwde ultrasone sensoren. Die detecteren harde en zachte objecten tot 2 keer verder dan de vorige. De vooruitgerichte radar krijgt betere dataverwerking. Tenslotte krijgt Autopilot hardware “2.0” ook een computer die 40 keer krachtiger is dan de vorige. Het gaat om de Nvidia PX 2. (Nvidia is je misschien wel bekend uit de gaming wereld.)

LEES OOK: Dit toestel maakt je auto zelfrijdend voor 999$

Autopilot wordt duurder

Voor de Model S en X gaat deze nieuwe Autopilot hardware (alweer) gepaard met een prijsverhoging. De oude Autopilot hardware kostte 3.400€ op de S en 3.300€ op de X.

Autopilot-prijs

Met 5.600€ wordt het “basis” Autopilot pakket 70% duurder dan het oude systeem. Wie in de toekomst volledig autonoom wil kunnen rijden moet nog dieper in de buidel tasten: 8.900€ voor de Model X, 9.000€ voor de Model S.

Nu kan je kiezen uit “Enhanced Autopilot” en “Full Self-Driving Capability”. Het eerste pakket krijgt de nieuwe hardware maar met 4 in plaats van 8 camera’s. Daardoor zal volledig autonoom rijden allicht niet mogelijk zijn. Het tweede pakket biedt in de toekomst wel volledig autonoom rijden dankzij 8 camera’s. Enhanced Autopilot kost 5.600€, een prijsstijging van +-70% ten opzichte van het oude systeem. Voor “Enhanced Autopilot+Full Self-Driving Capability” rekent Tesla 9.000€ aan op de S en 8.900€ op de X.

UPDATE 20 oktober 2016: Elon Musk heeft via Twitter laten weten dat een retrofit met de nieuwe Autopilot hardware niet mogelijk wordt. 

Volledig zelfrijdend van LA naar New York

Elon Musk, Tesla’s CEO, maakt zich sterk dat hij in 2017 al een test zal kunnen doen. In die test wil hij met een Tesla volledig zelfrijdend van Los Angeles naar New York rijden, zonder ook maar één knop aan te raken. Ook laden zal volgens Musk autonoom gebeuren. Of dat laatste via inductie of via de robot-slang zal gebeuren, is niet duidelijk.

OOK INTERESSANT: Autodelen zal je Tesla betaalbaar maken